Zašto bi trebali razmišljati o rasvjeti i efektima za Vaše vjenčanje?

  Zašto bi trebali razmišljati o rasvjeti i efektima za Vaše vjenčanje?

  Ne tako davno naišli smo na odličan tekst o rasvjeti na vjenčanjima iz pera Vedrana Tolića (https://www.tolic-weddings.com/blog/2020/1/skolica-za-mladence-rasvjeta). Iako fotograf, izvrsno je rezimirao svu problematiku i prednosti rasvjete na vjenčanjima. Zašto je rasvjeta ustvari bitna i doista potrebna? Kako bi odgovorili na to pitanje, zamijeniti ćemo kut gledanja i objasniti Vam što se točno događa s one druge strane objektiva, strane na kojoj je Vaša rasvjeta.
   
  Lagali bi kada bi rekli da ne postoje prostori koji su elegantni sami po sebi. U većini slučajeva, to su prostori koji su automatski instalirali led trake u stropove ili u najboljem slučaju kupili nekoliko uređaja za bojanje prostora. Neki su to dobro odradili a drugi manje uspješno. Pojedini su se dodatno opremili i mašinom za obični dim i mjehurićima. Jedino zajedničko svima njima je da ćete za to igranje s rasvjetom i efektima platiti barem pola cijene koju bi platili nekome tko isključivo to radi.
   
  Ono što Vam ostaje zauvijek, fotografije i video zapisi imati će ožiljke.
   
  Ožiljke od toga da to nije niski dim iako ste uvjeravani da je upravo takva vrsta dima, što ćete pola prvog plesa biti u dimu da Vaš fotograf i snimatelji neće moći snimiti jednu kvalitetnu fotografiju a video će Vam izgledati kao da je upravo pokraj Vas prošla parna lokomotiva. Vi ćete još sjediti na plesnom podiju kada će balončići od sapunice poletjeti po plesnom podiju i dok Vi dođete na plesni podij, trebati će Vam klizaljke iako se u kontroliranim uvjetima ne skliže pod od efekta mjehurića.
   
  Zar doista takve stvari imaju cijenu?
   
  Bojenje prostora se radi na jedan od 3 navedena načina: bojenje zidova, bojenje stropova ili kombinacija obje metode. Vjerojatno ste primijetili da nigdje ne spominjemo bojenje prostora LED trakama. Na žalost to nije bojenje prostora koliko Vas god netko uvjeravao u to.
   
  Rasvjeta za plesni podij ne radi se na način da se na strop postave moving head uređaji tipa 30W koji nekontrolirano „šamaraju“ po prostoru ili rade na zvuk pa i dalje rade dok ljudi jedu. Rasvjeta za plesni podij rasvjeta je koja se prilagođava svakom trenutku i protokolu Vaše svadbene svečanosti.
   
  Specijalni efekti priča su za sebe. Najčešće se događa da Vam se dim mašina prezentira kao mašina za niski dim. Poneke sale i bendovi su nabavili i pyro efekte. Iako Vas uvjeravaju da imaju „hladne“ fontane na prah magnezija i titana, jako rijetki u branši koriste baš takve. Vratimo se malo na niski dim.
   
  Niski dim dobiva se otapanjem briketa ili stlačenih kocki smrznutog CO2. Ovo je najčešća i najbolja metoda za vjenčanja. Postoji još i bolja metoda a to je niski dim na tekući CO2 i to isto kao „hladne fontane“ koriste rijetki. Kad je riječ o bendovima i manjim sredinama udaljenim od proizvodnje suhog leda, koristi se imitacija niskog dima (kombinacija vode i tekućine koju mašina frekvencijom pretvara u dim). Najlošija varijanta su aparati tipa Mr. Cooler isl., gdje se koristi najobičniji led iz ledomata. Svim metodama trebalo bi biti zajedničko to da visina dima ne smije biti iznad koljena i da je ispuh dima kontroliran. Smatramo ujedno potrebnim naglasiti da je niski dim efekt na koji utječu razni faktori – djeca na podiju, propuh, preenergično okretanje mladenaca, upaljene klime.
   
  Ukoliko ste zaboravili rasvjetu za vjenčanja, možda bi bilo poželjno razmisliti o njoj. Rasvjeta na vjenčanju nije disko rasvjeta, ne bi trebala biti, ukoliko ju kontrolira educirana osoba. To je rasvjeta koja će od najobičnijeg prostora napraviti jednu scenu koja će biti neponovljiva. Rasvjeta i efekti  transformirati će prostor koji Vam na prvu možda izgleda savršeno ali s rasvjetom prostor će dobiti novu dimenziju. Jer vjerujte, Vi zaslužujete a i Vaši fotografi/videografi izvrstan materijal. Ne mislite valjda još uvijek da je to moguće bez rasvjete i efekata?. Iako smo subjektivni, svatko će Vam to potvrditi…

  Comments are closed.